Dit artikel is geschreven zodat je weet welke risico’s er komen kijken bij de verschillende soorten wallets die er zijn. Er zijn namelijk meerdere manieren om crypto te bewaren en ze zijn niet allemaal even veilig.
Heb jij bijvoorbeeld jouw crypto bij een broker zoals Litebit of Bitonic staan? Dan ben je niet slim bezig. Zoals in eerdere artikelen al is geschreven: with great power comes great responsibility.
Bitcoin en andere crypto hebben vaak als eigenschap dat ze decentraal zijn. Dat betekent dat er geen centrale entiteiten of tussenpersonen zijn die je kunnen helpen. Ook niet wanneer iets fout gaat.
Een transactie is definitief, onomkeerbaar. Storneren kan en bestaat niet. Dat maakt het systeem super veilig, maar ook erg vervelend als je gehackt wordt. Er is dan niemand die de rekening kan bevriezen waar jouw crypto naar is toegezonden.
In dit artikel wil ik een paar punten bespreken:
Wat is een wallet?
Een wallet zou je kunnen vergelijken met een bankrekening, maar dan voor cryptocurrency in plaats van Euro’s. In jouw wallet kun je één of meerdere crypto bewaren en je kunt via jouw wallet crypto ontvangen en versturen.
Welke wallets zijn er?
Dit is waar het interessant wordt. Er zijn namelijk verschillende soorten wallets, waarbij niet elke wallet even veilig is als de ander.
Crypto wallets zijn verbonden aan het internet, of niet. Het onderscheid tussen deze wallets wordt “hot” of “cold” genoemd. Een hot wallet is verbonden aan het internet en een cold wallet is dat niet.
Het is voor zowel hot als cold wallets mogelijk om ten alle tijden tegoeden te ontvangen.
Crypto wallets zijn onder te verdelen in 4 typen wallets. Je hebt paper wallets, online wallets, software wallets en hardware wallets. Sommige mensen noemen ook een 5e, namelijk mobile wallets, maar dat is in mijn ogen ook gewoon software.
Paper wallets
Laten we starten met een veilige, maar verouderde manier van crypto bewaren. Paper wallets worden waarschijnlijk nog steeds gebruikt, maar zijn ondertussen niet zo super gebruiksvriendelijk meer. Of nouja, nooit geweest ook denk ik. Toch is het geen verkeerde keuze om er één te gebruiken, bijvoorbeeld als je geen geld hebt voor een hardware wallet. Een paper wallet is in elk geval een stuk veiliger dan een software wallet.
Een paper wallet is letterlijk een stukje papier met daarop een private key en een wallet adres. Het is om die reden dan ook een cold wallet, want een stukje papier is niet verbonden met het internet. Het voordeel van het hebben van een paper wallet is dat jouw wallet immuun is tegen hackers of virussen met keyloggers. Dat is daarmee ook direct het gevaar en risico van online- en software wallets. Eigenlijk elke wallet die een verbinding heeft met het internet (dus hot wallets) zou je tot op zekere hoogte onveilig kunnen noemen.
Dat komt overigens ook omdat het risico om gehackt te worden veel groter is bij hot wallets. De kans om gehackt te worden met een cold wallet is echt super klein.
Online wallets
Omdat paper wallets erg gebruiksonvriendelijk zijn, maken veel mensen gebruik van online wallets. Dit kunnen wallets zijn die zijn geïntegreerd op websites van brokers zoals Litebit of Bitonic, maar ook gewoon wallets die zijn geïntegreerd op exchanges zoals Binance of Bitvavo.
Veel mensen laten al hun tegoed staan op de website van hun broker of exchange, omdat ze daarmee al hun crypto in één overzicht hebben en ze ook direct, snel en makkelijk in staat zijn om hun crypto weer te verkopen.
Toch is het enorm onverstandig om al je crypto op zo’n online wallet te bewaren. Dat komt namelijk omdat je dan een gigantisch hoog risico loopt om jouw crypto kwijt te raken.
Het komt er in essentie op neer dat je bij online wallets vaak niet de private keys krijgt. Ik kan de slogan “Not your keys, not your coins” niet vaak genoeg gebruiken. Die private keys heb je nodig om er zeker van te zijn dat jouw coins daadwerkelijk van jou blijven. Je moet overigens ook de enige persoon zijn die toegang heeft tot jouw private keys. Als iemand anders weet waar of wat jouw private keys zijn raak je hoogstwaarschijnlijk je crypto kwijt.
Software wallets
Software wallets zijn over het algemeen erg gebruiksvriendelijk en geven je wel je eigen private keys. Ze zijn daarmee dus al een stapje in de goede richting als je het zou vergelijken met online wallets. Want nogmaals, not your keys, not your coins.
Het nadeel van software wallets t.o.v. een online wallet is dat je soms niet alle crypto in één software wallet/overzicht kwijt kan. Daar zijn gelukkig wel oplossingen voor, door bijvoorbeeld een portfolio aan te maken op CryptoCompare.
Het nadeel van software wallets is dat je wel een kans loopt om zelf gehackt te worden. Sterker nog, malware en hackers zijn de grootste redenen waarom en hoe mensen hun crypto kwijtraken. Het internet staat vol met dat soort verhalen.
Hardware wallets
Naar mijn mening de beste en meest veilige manier om je crypto te bewaren. Hardware wallets zijn namelijk een vorm van cold storage en je hebt met hardware wallets gewoon eigen private keys.
Omdat hardware wallets dus niet zijn verbonden met het internet (cold storage) is het risico om gehackt te worden, of je private keys te verliezen door malware, virussen of keyloggers, extreem klein.
Er zijn verschillende hardware wallets waaruit je kunt kiezen, maar ik zou in elk geval de investering maken voor een Ledger Nano X.
Je kunt ook gaan voor een duurdere optie zoals de TREZOR Model T, maar voorlopig werkt de Ledger Nano X fantastisch.
Welke wallet adviseer jij?
Mijn voorkeur gaat altijd uit naar een hardware wallet. Ze zijn gebruiksvriendelijk, eenvoudig om te begrijpen en bovendien extreem veilig. Ik heb zelf zowel de TREZOR Model T als de Ledger Nano X.
Toch heb ik persoonlijk ook altijd wat crypto staan op Binance. Dit komt omdat je soms met een klein deel gewoon wilt daytraden of bepaalde posities hebt openstaan.
Mocht jij ook een deel van jouw crypto vermogen op de exchange hebben staan, zorg er dan bijvoorbeeld voor dat je jouw trading posities spreid over verschillende exchanges. Wordt er dan een exchange gehackt of gaat er wat fout ben je maar een deel van je crypto dat op online wallets staat kwijt, in plaats van alles.
Ik zal in een volgend artikel laten zien hoe een Ledger Nano X werkt en hoe de TREZOR Model T werkt.
Was dit artikel waardevol voor je?
Volg mij dan sowieso op social media. Ik post daar regelmatig relevante en actuele extra waarde omtrent crypto, forex, daytraden, mindset, ondernemen sport en online geld verdienen.
Van alle kanalen wil je Instagram absoluut niet missen.