Handige en noodzakelijke websites voor crypto

Welkom strijder, als je dit bericht leest ben je waarschijnlijk hartstikke nieuw in de crypto game. Van harte welkom en ik hoop oprecht dat je een mooie tijd hebt tijdens deze digitale revolutie en er aan het eind van de dag ook nog eens iets aan over weet te houden.

Ik zal gelijk met de deur in huis vallen en schrijven over een aantal websites die ik sinds dat ik zelf ben begonnen met crypto in gebruik heb. Ze zijn erg handig, want ik gebruik ze nu dus al een aantal jaar op rij.

Wat voor soort websites zijn er?

Bitcoin, blockchain en cryptocurrency zijn alle 3 digitale ontwikkelingen en het is daarmee dus best logisch dat er verschillende websites zijn die je kunt gebruiken. Je hebt websites voor onder andere:

Uiteraard zijn er veel meer andere websites over crypto, maar ik denk dat je met een selectie zoals deze aardig uit de voeten kunt komen.

Het inlezen en analyseren van verschillende crypto in de markt

Toen ik mezelf ging verdiepen in andere crypto dan enkel Bitcoin ging er een wereld voor me open. Coinmarketcap is denk ik de gatewaydrug geweest naar mijn cryptoverslaving. Op deze website kun je vrijwel alle relevante cryptocurrency vinden die er maar bestaat. Het is een fantastische website omdat je hier een beeld krijgt van de gehele cryptomarkt en je jezelf ook direct kunt inlezen over een specifiek project.

Ik zou zeggen, open de website, en lees met me mee: www.coinmarketcap.com

Voor iemand die nog nooit te maken heeft gehad met crypto of andere financiële termen kan deze website overweldigend overkomen. Ik weet in elk geval dat ik in het verleden een kleine learning curve had om te begrijpen wat hier allemaal staat en wordt verteld, omdat ik wel een nerd ben, maar weinig kennis had van financiële zaken.. laat staan in het Engels.

Goed, laten we er gewoon induiken en eens bekijken wat er allemaal is te vinden op de homepage van deze website.

Op de eerste pagina zien we als eerst een overzicht van ongeveer 100 crypto op volgorde van market cap.

Maar wat is market cap precies?

Market cap is het Engelse woord voor marktkapitalisatie. De market cap van een bepaalde crypto is eigenlijk de totale waarde van alle coins/tokens.

De market cap wordt berekend door de prijs van een crypto coin/token te vermenigvuldigen met de circulating supply. Zowel de prijs als de circulating supply kun je zien in een kolom op de homepage.

Dus stel, en check dit ook even zelf op de homepage bij bijvoorbeeld Bitcoin, de prijs van 1 BTC = $45.727,09 en de Circulating Supply is 18.780.925 BTC.

Dan is de Market Cap $860.624.441.018, want $45.727,09 x 18.780.925 BTC = $860.624.441.018

Maar wat is dan de Circulating Supply precies?

Goede vraag, want ik laat je wel rekenen met deze variable, maar wat is het precies?

Ik denk dat Bitcoin hier ook een prachtig voorbeeld voor is. Zoals je wellicht ooit hebt gehoord is Bitcoin schaars, omdat er maar een maximaal aantal van te verkrijgen is. Er kunnen zoals het systeem dat heeft vastgelegd en geprogrammeerd, maar maximaal 21 miljoen Bitcoin bestaan.

Toch rekenen we net met een circulating supply van zo’n 18,78 miljoen. Waarom is dat?

Er zijn denk ik 3 termen waar we op dit moment in tijd de betekenis van moeten weten en begrijpen als het gaat om de supply van een coin/token.

We hebben een circulating supply, een total supply en een max supply.

De circulating supply is een schatting van het aantal coins/tokens dat circuleert in de markt en is verkregen of verkrijgbaar is door het grote publiek.

De total supply is het totale aantal coins/tokens dat er op dit moment bestaan met aftrek van eventuele geburnde coins/token.

De max supply is een schatting van de hoeveelheid coins/tokens die er ooit zullen bestaan van een bepaalde crypto.

Waarom gebruiken we circulating supply en niet max supply?

Bitcoin heeft op het moment van schrijven een circulating supply en total supply van 18.780.925 BTC. De max supply van Bitcoin is 21.000.000 BTC. Er zijn op dit moment dus 18,78 miljoen BTC in omloop en dit kunnen er er ooit maar maximaal 21 miljoen worden. De resterende 11% (die 2.219.075 BTC dus) zullen eerst nog “gemined” moeten worden door Bitcoin miners. Niemand kan daar op dit moment bij en ze zijn dus nog niet in omloop.

Wat voor nu belangrijk is om te snappen is dat de market cap wordt berekend door de prijs van een crypto te vermenigvuldigen met de circulating supply en dat de circulating supply met verloop van tijd kan groeien als er meer coins/tokens vrijkomen.

Er wordt gerekend met de circulating supply in plaats van de max supply omdat coins/token die nog niet beschikbaar zijn, omdat ze bijvoorbeeld nog vast staan, coins/tokens zijn die de prijs niet kunnen beïnvloeden en daarmee dus ook niet de prijs van de market cap moeten kunnen beïnvloeden.

Goed, market cap dus

Op de homepage van coinmarketcap.com staan vrijwel alle cryptocurrencies op volgorde van market cap. Hoe groter de market cap is, hoe hoger het aandeel van die crypto in de totale markt.

Zo kun je dus een crypto hebben met een prijs van €10.000 per stuk, met een kleinere market cap dan een crypto met een prijs van €5 per stuk. De prijs van een crypto zegt dus niks op zichzelf, want het is belangrijk om te weten hoeveel coins/tokens ervan beschikbaar zijn. Zijn er namelijk maar 5 coins/token beschikbaar van die crypto van €10.000, dan heb je dus een market cap van €50.000. Zijn er dan 100.000 coins/tokens van de crypto van €5, dan heb je een market cap van €500.000. De “goedkopere” crypto heeft dan dus een groter aandeel in de totale markt.

De andere kolommen van coinmarketcap.com

Nu we hopelijk begrijpen op welke volgorde de cryptocurrencies gesorteerd zijn kunnen we een kijkje nemen naar de kolommen van de lijst met crypto’s.

  • #
  • Name
  • Price
  • 24h %
  • 7d %
  • Market Cap
  • Volume(24h)
  • Circulating Supply
  • Last 7 Days

#
De plek positie van de crypto op basis van market cap.

Name
De naam en afkorting van de crypto. De afkorting is later belangrijk, omdat deze in plaats van de naam gebruikt wordt op veel plekken zoals bijvoorbeeld een exchange. Bitcoin is BTC, Ethereum ETH, etc.

Price
De prijs van 1 coin/token.

24h %
Het verschil in prijs van de afgelopen 24 uur. Als er bijvoorbeeld staat +5%, dan is de prijs van 1 crypto/token afgelopen 24 uur 5% gestegen.

7d %
Het verschil in prijs van de afgelopen 7 dagen. Als hier bijvoorbeeld staat -9%, dan is de prijs van 1 crypto/token afgelopen 7 dagen 9% gedaald.

Het is dus ook mogelijk dat een aandeel afgelopen 24 uur is gedaald, maar over een periode van 7 dagen is gestegen, en andersom.

Market Cap
Hierboven uitvoerig uitgelegd, maar dus de marktkapitalisatie van de crypto. Prijs vermenigvuldigd met de circulating supply.

Volume(24h)
Hoeveel er van deze crypto afgelopen 24 uur is getrade.

Circulating Supply
Hoeveel er van deze crypto circuleert.

Last 7 Days
Een simpel grafiekje van de prijs van afgelopen 7 dagen. De grafiek heeft ook een rode of groene kleur op basis van de 7d %.

Coinmarketcap.com geeft dus in één overzicht een aantal gegevens waar we wellicht iets aan hebben. Naast dit totaaloverzicht van alle crypto’s kunnen we ook specifiek één crypto bekijken. Klik maar eens voor de grap op Ethereum.

Op de enkelvoudige pagina van een specifiek crypto project zoals Ethereum zien we vervolgens nog meer data en misschien minstens zo belangrijk, links naar externe websites.

Links bovenaan zien we de naam van het project, de afkorting, welke rank/positie die heeft op basis van market cap en of het een coin of token is.

Onder deze data zien we vervolgens relevante informatie die te vinden is over dit project zoals bijvoorbeeld hun eigen website of bijvoorbeeld een Wikipedia pagina, welke explorers er horen bij dit project, links naar forums, social media of andere community gerelateerde pagina’s, een link naar een chat zoals bijvoorbeeld telegram groepen, links naar de openbare broncode op websites zoals Github en tot slot ook naar het project hun whitepaper. Bij het onderzoeken en fundamenteel analyseren van een bepaald project kunnen deze links je bijzonder goed helpen.

Naast de informatie die je kunt lezen en vinden op deze externe websites, is er op deze pagina vaak ook een samenvatting te vinden. Klik op de “Read more” link om alle informatie te lezen.

Op deze pagina vinden we ook een grafiek van de prijs, welke je een snel overzicht geeft van de prijs over een periode van tijd, maar ik zou voor technische analyse en het bekijken van de prijs in een grafiek een andere website gebruiken. Daarover later meer.

Naast de knop “overview” heb je een tabblad “Market”. Als je daarop klikt zie je een overzicht van alle exchanges waarop je deze specifieke crypto kunt aanschaffen. Het is namelijk niet zo dat alle crypto’s op alle exchanges staan. Hierdoor zal je wellicht meerdere accounts hebben op verschillende exchanges, omdat je bepaalde crypto wilt bezitten die niet allemaal op je favoriete exchange staan.

Naast coinmarketcap.com heb je ook andere websites die je kunt gebruiken voor dit soort informatie, zoals bijvoorbeeld Coingecko.com. Het maakt niet zoveel uit welke website je gebruikt.

Het bekijken en analyseren van de prijs van verschillende crypto

Voor het bekijken en analyseren van de prijs van verschillende crypto gebruik ik het liefst www.tradingview.com.

Het is zeker waar dat je simpele weergaven van de prijs kunt vinden op websites zoals coinmarketcap.com of coingecko.com, maar vrijwel alle grote exchanges en eigenlijk iedereen die wat doet met aandelen en/of crypto gebruikt de website tradingview.com.

Het is met hun grafieken veel beter mogelijk om een goed beeld te krijgen van de prijs, maar ook om bijvoorbeeld trendlijnen te trekken of bepaalde indicatoren aan te zetten. Ik zal niet teveel de diepte in duiken, maar wil je wel laten zien hoe je een bepaalde grafiek kunt opzoeken van een crypto die je wilt bekijken of analyseren.

Bovenaan de website kun je een soort zoekbalk vinden waarin je kan typen. In deze zoekbalk type je vervolgens de trading pair in die je wilt bekijken.

Een trading pair is de combinatie van bijvoorbeeld 2 crypto die je met elkaar wilt traden. Hier een paar voorbeelden:

Je hebt Bitcoin en wilt hier Ethereum van kopen. De afkorting van Bitcoin is BTC en de afkorting van Ethereum is ETH. Zoals we nu weten kunnen we de afkorting van een bepaalde crypto terugvinden op websites zoals coinmarketcap.com.

In tradingview.com kunnen we dan zoeken naar ETH/BTC, wat je dan typt als ETHBTC. We vinden dan de prijs van Ethereum tegenover de Bitcoin.

Ander voorbeeld. Stel je hebt Euro’s en je wilt hiervan BTC kopen. Dat is geen probleem, je kunt namelijk ook officieel nationaal gebruikte valuta’s gebruiken in een trading pair.

In tradingview.com zoeken we dan naar BTC/EUR, wat we typen als BTCEUR. We vinden dan de prijs van Bitcoin tegenover de Euro.

Tot slot willen we bijvoorbeeld Doge kopen met Ethereum. Weet jij al wat we in dit geval gaan typen?

Als je goed hebt opgelet zoeken we dan naar DOGE/ETH, wat we typen als DOGEETH.

Het is belangrijk om te weten dat deze data en dus grafieken wordt gehaald van bepaalde exchanges. Zo’n trading pair moet dus wel daadwerkelijk bestaan en te traden zijn. Zo kan je bijvoorbeeld de prijs willen zien van Doge (DOGE) tegenover Stellar (XLM). Als we gaan zoeken naar DOGEXLM krijgen we geen resultaten, omdat er geen enkele exchange is die zo’n trading pair heeft.

Over het algemeen zijn de meeste crypto verkrijgbaar tegenover BTC, anders tegenover ETH en soms is het ook mogelijk om ze tegenover USD of EUR te krijgen. Mijn tip is vooral, check even op coinmarketcap.com welke crypto je wilt kopen, klik op “market” en bekijk op welke trading pair en op welke exchange je crypto verhandeld wordt. Dan zit je altijd goed.

Goed, er is nog één ding dat ik je wil meegeven voor tradingview.com, want de rest laten we even voor wat het is in dit artikel.

Als je zoekt naar BTCUSD zie je dat je meer dan 10 resultaten krijgt. Waarom is dat? En wat zijn de verschillen?

Aan de rechterkant van de resultaten zie je dat je de trading pair van een bepaalde exchange kan opvragen. In dit voorbeeld zien we Bitstamp, Coinbase, Bybit, Bitfinex, Binance, etc. De prijs van een crypto is namelijk gebaseerd op real time vraag en aanbod. Maar de aan- of verkoop op de ene exchange, heeft geen impact op een andere exchange.

Het is daarom verstandig om altijd de trading pair van jouw eigen exchange op te vragen, zodat je de juiste grafiek in de gaten houdt.

Het kopen van Bitcoin via een Bitcoin broker

Toen ik persoonlijk voor het eerst begon met het kopen van Bitcoin wist ik nog niet goed waar ik precies moest zijn. Mijn allereerste Bitcoin aankoop was op een website genaamd localbitcoins.com, waarbij ik voor zover ik het me kan herinneren van een Duitse man/partij 0.5 bitcoin kocht. Deze aankoop koste me destijds in 2013 maar zo’n €50. Ik zou je tegenwoordig niet aanraden om hier aan de slag te gaan, want deze website fungeert vooral als een soort marktplaats, waarbij je net zoals Ebay als willekeurig persoon een advertentie online kan zetten. Omdat iedereen hier zomaar aan de slag kan gaan heb je op dit soort plekken helaas veel last van fraude en andere risico’s.

Er zijn in Nederland een aantal vertrouwde partijen waar je met een gerust hart Bitcoin kunt aankopen. Ik zal hieronder een aantal partijen noemen, waarbij ik persoonlijk zelf Bitcoin heb aangekocht of simpelweg een goed gevoel heb. Omdat deze partijen zaken doen in Nederland hebben ze allemaal ook een registratie bij de Nederlandse bank en moeten zij voldoen aan allerlei moeilijke, vervelende en vooral complexe regels. Hoe vervelend ook voor de Bitcoin brokers, die regels van de Nederlandse toezichthouders zorgen wel voor een gezond en veilig klimaat.

Voordat je direct naar zo’n website toespringt en je eerste Bitcoin aankoop doet, is het verstandig om dit artikel even door te lezen. Er zijn namelijk goedkopere manieren om BTC en/of crypto aan te kopen via een exchange en daarnaast geeft een exchange veel meer mogelijkheden dan een Nederlandse Bitcoin broker. Als je echter kiest voor eenvoud en simpelweg met iDEAL om de zoveel tijd wat BTC wilt kopen en verder niet teveel wilt bezig wilt zijn met crypto in z’n algemeen, dan is één van de onderstaande Bitcoin brokers gewoon een goede oplossing voor je.

Het is bij alle partijen en websites belangrijk om goed te checken wat de prijs is die je betaald en hoeveel Bitcoin je daar precies voor krijgt. Alle partijen rekenen namelijk een net iets andere prijs die weer afhankelijk is van de hoeveelheid BTC of crypto die je koopt. Alle partijen werken met een net iets andere vorm van transactiekosten, bitcoin/euro prijs en bijkomende kosten.

Bitonic
Bitonic is voor mij de allereerste Bitcoin broker waar ik via iDEAL een aankoop heb gedaan. Koopt en verkoopt alleen maar Bitcoin. Zijn erg duur bij kleine bedragen, maar worden goedkoper naarmate je een grote aankoop doet.

LiteBit
Het kantoor van LiteBit zit in Rotterdam, dus da’s altijd goed 🙂 Na Bitonic ben ik persoonlijk overgestapt naar LiteBit. Ze hadden een groter aanbod in andere crypto en hanteren goedkopere prijzen voor lagere aantallen.

BTC Direct
Ik heb hier persoonlijk nog nooit Bitcoin of andere crypto aangekocht, maar als webdesigner vind ik hun website prachtig en hebben ze altijd leuk om te lezen en makkelijk te begrijpen artikelen op hun website staan. Ik kom hier regelmatig terecht op een nieuwsartikel dat ik dan even doorlees. Naast Bitcoin kun je ook andere crypto hier kopen.

Andere Bitcoin brokers die in Nederland Bitcoin en/of andere crypto verkopen zijn partijen zoals SATOS, Bitcoin Meester & Anycoin Direct.

Welke partij je ook kiest, controleer altijd even de gemiddelde prijs van een Bitcoin op een site als preev.com of natuurlijk tradingview.com. Maar goed, als je op tradingview.com zit en dan dus waarschijnlijk ook een normale exchange, zou ik gewoon afraden om bij deze partijen je Bitcoin te kopen. In dat geval kun je ze wellicht veel beter aanschaffen op de exchange zelf, gezien je daar minder transactiekosten e.d. betaald.

Het traden van cryptocurrency op een exchange

En nu wordt het echt leuk! Ik denk dat mijn eerste momenten op de exchange mijn leukste herinneringen zijn aan het voor het eerst betreden van de markt. Hier zie je real time, daadwerkelijk hoe crypto wordt gekocht en ook weer wordt verkocht. Het voelde een beetje aan alsof ik digitaal een kijkje nam op wallstreet.

Zoals al eerder uitgelegd kan het zo zijn dat je een bepaalde crypto hebt die simpelweg niet verkrijgbaar is op de exchange die ik nu ga noemen, maar je hebt in elk geval geleerd hoe je dan wel je weg kan vinden naar het aanschaffen van die crypto.

In elk geval zal de volgende exchange werken voor 90% van alle lezers. Ik zal ook toelichten waarom.

Binance
Binance is by far de meest populaire exchange op dit moment. Met 23 miljard volume per dag laat het de nummer 2, Coinbase Exchange, ver achter zich. Coinbase Exchange heeft “maar” 4 miljard volume in vergelijking. Binance heeft gigantisch veel liquiditeit, de meeste bezoeken, maar ook de meeste markten en relatief veel crypto op de exchange. Ook worden er verschillende soorten FIAT ondersteund, waaronder in elk geval Euro en Dollar.

Als alternatief zou je kunnen kiezen voor Coinbase Exchange, Huobi Global, Kraken of FTX.

Bitvavo
Veel Nederlanders kiezen voor Bitvavo. Dit omdat Bitvavo zelf een Nederlandse partij is. Het voordeel van Bitvavo gebruiken is dat je simpelweg met iDEAL je Bitcoin kunt aankopen. Dit was/is ook mogelijk bij Binance, maar door wat issues met toezichthouders hebben ze iDEAL tijdelijk uitgezet. Het kan zijn dat wanneer je dit artikel leest, iDEAL alweer geactiveerd is.

Persoonlijk gebruik ik Bitvavo niet. Op basis van volume staan ze nummer 41 op een lijst met exchanges. Hun dagelijkse volume is maar 195 miljoen in vergelijking met de 23 miljard van Binance. Ook hebben ze maar 62 markten (Binance heeft er 1364) en maar 63 crypto’s (Binance heeft er 378).

Tot slot is het alleen mogelijk om naast crypto in EUR te traden, terwijl het bij Binance mogelijk is om in 46+ FIAT trading pairs te traden. Dus naast EUR ook JPY, USD, etc.

KuCoin
Mijn 2e account is op KuCoin. Deze exchange staat nummer 5 en heeft vaak de crypto die je niet op Binance kan vinden. Het is persoonlijke voorkeur waar je die dan wilt aanschaffen, maar KuCoin werkt prima. Let er wel op dat vaak minder bekende en misschien ook bewezen crypto’s op dit soort exchanges te vinden zijn. Moeilijker aan te schaffen kan soms betekenen dat ze minder populair zijn. Er komt vaak een hoger risico bij kijken.

Het bijhouden van je aan- en verkopen in een portfolio

De leukste (of vervelendste) website van allemaal: cryptocompare.com.

Er zijn tijden dat ik met de grootste glimlach kijk naar deze website en er zijn tijden dat ik mezelf moed in moet praten om weer de dag aan te kunnen. Cryptocompare laat je zien hoe jouw crypto-aankopen presteren.

Je kunt op deze website een portfolio (of meerdere) aanmaken waarin je kunt invullen welke crypto je hebt gekocht, hoeveel stuks dat er waren, wanneer je dat hebt gedaan en voor welke prijs dat is geweest. Je ziet daarna direct en vrijwel real time hoeveel winst of verlies je staat op dat aandeel.

Het is ook mogelijk om een beschrijving toe te voegen en erbij te zetten waar je die crypto bewaard (op welke exchange, of juist welke wallet).

Verder de diepte in

We hebben in dit artikel alleen nog maar de oppervlakte geraakt van wat je allemaal kunt doen, vinden en bekijken in de wondere wereld van crypto, maar ik laat je graag alles zien. Heb je nou nog tips voor mij, bijvoorbeeld over de manier van schrijven of heb je nog aanvullende websites die je erg fijn vindt om te gebruiken? Laat het me dan weten in een comment op TikTok! Vergeet me ook niet te volgen op Instagram voor dagelijkse vlogs en YouTube voor informatieve video’s en later ook podcasts!

Was dit artikel waardevol voor je?

Volg mij dan sowieso op social media. Ik post daar regelmatig relevante en actuele extra waarde omtrent crypto, forex, daytraden, mindset, ondernemen sport en online geld verdienen.

Van alle kanalen wil je Instagram absoluut niet missen.

Meer lezen

Gratis content

Instagram wil je absoluut niet missen.

Bitkoning

Mijn naam is Mike Hoogland ik ben al sinds 2013 erg actief betrokken in de wereld van cryptocurrency, blockchain, web3, nfts en de metaverse. Ik heb een gratis crypto cursus voor beginners ontwikkeld waarin ik mensen leer over crypto. Ik heb ook samen met een collega een 40+ uur durende opleiding ontwikkeld voor daytraders en cryptofans die online hun geld willen verdienen.

Laat een reactie achter