Het is DNB gelukt, hun FUD marketingstrategie zorgt ervoor dat nu ook Nederlanders massaal in paniek raken en hun crypto van Binance afhalen.
Is dat verstandig? Wat doe ik zelf? Hoe storten we onze crypto op Bitvavo? Deze en veel meer vragen in dit artikel voor jou beantwoord.
-
- Wat doe ik zelf? Blijf ik op Binance of vertrek ik?
- Ik wil Binance blijven gebruiken, kan ik nog steeds bij mijn crypto?
- Wat gebeurt er als ik blijf traden op Binance?
- Waarom je niet nu zomaar alle crypto van Binance naar Bitvavo of een andere exchange moet sturen
- Wat is nu dan wel de beste en veiligste optie om je crypto te bewaren?
- Ik wil blijven traden, maar wel op een andere exchange, welke ga jij gebruiken?
- Hoe krijg ik mijn crypto van Binance op een andere exchange?
- Ik wil mijn geld opnemen van Binance
Klik op één van de bovenstaande links om direct naar het juiste onderdeel te gaan, of wees verstandig en neem de tijd om even alle tekst door te lezen. Ik denk dat mijn gedachtegang en tips erg bruikbaar kunnen zijn zodat je in de toekomst zelfstandig keuzes kan maken tijdens soortgelijke situaties.
Wat doe ik zelf? Blijf ik op Binance of vertrek ik?
Jullie kennen mij hopelijk als de altijd maar optimistische crypto guy die vaak tegen het sentiment van de meeste influencers in blijft gaan wanneer zij negatief over crypto praten.
Ik wil bij mijn instelling benadrukken dat mijn optimisme en positiviteit vooral gaat over de blockchain technologie, bitcoin en het geloof in de markt en prijzen.
Deze situatie gaat vooral over dat DNB, de Nederlandse toezichthouder, zojuist heeft uitgesproken dat Binance niet voldoet aan haar verplichtingen in Nederland.
Hoe je het wend of keert, de toezichthouders hebben het simpelweg voor het zeggen.
En dat is positief, hoe vervelend dat op dit moment ook mag zijn voor ons als gebruikers en Binance als dienstverlener. Ik ben een voorstander van regulatie omdat ik geloof dat daarmee onze crypto revolutie verder komt dan wanneer het ongereguleerd blijft.
Omdat ik blockchain, bitcoin, het geloof in de markt en de prijzen van crypto los zie van hoe Binance zijn zaken achter de schermen heeft geregeld, heb ik persoonlijk nu besloten om alsnog mijn crypto van Binance af te halen.
Ik heb gevoelsmatig relatief lang gewacht omdat ik initieel dacht dat wij als Nederlanders weinig te maken hebben met toezichthouders uit het Verenigd Koninkrijk of andere landen om ons heen. Maar Nederland is Nederland.
Ik weet als geen ander hoe streng een overheid, banken en nu dus ook toezichthouders kunnen zijn als het gaat over cryptocurrency. Als zij hun voeten in het zand zetten, hoe vervelend of misschien zelfs oneerlijk de motieven of redenen ook zijn, moeten wij daar simpelweg (tijdelijk) aan geloven.
Betekent dit dan dat ik nooit meer naar Binance terugkeer?
Nee, want ik ben gigantisch fan van Binance en ze zijn hoe je het ook bekijkt ook by far de nummer 1 exchange qua volume en aanbod.
Toch ga ik niet wachten en het risico vergroten dat ik straks voor een periode van tijd niks meer kan met mijn crypto, omdat er een onderzoek loopt naar Binance en ze net zoals bij hun iDEAL betalingen of SEPA bank overschrijvingen straks ook voor crypto withdrawals de mogelijkheid wegnemen “wegens onderhoud”.
Denk je dat het goed komt met Binance?
Ja, zeker weten zelfs. Ik geloof in Binance en ik ben fan van Binance. Binance is leider en zal dat voorlopig ook nog wel blijven.
In een reactie aan RTL Z laat Binance ook weten dat ze al zijn begonnen aan het proces om de vereiste registratie in te dienen. In andere woorden zitten ze dus absoluut niet stil.
Ook schrijven ze dat ze constructief meewerken met DNB en de wet- en regelgeving serieus nemen. Ondanks dat ze niet formeel geregistreerd staan bij DNB, hanteren ze een robuust beleid met procedures en hulpmiddelen om witwassen en het financieren van terrorisme tegen te gaan, aldus Binance zelf.
Zijn andere exchanges zoals Coinbase dan wel geregistreerd bij DNB?
Uitstekende vraag, maar nee.
Na Binance staan Huobi Global, Coinbase Exchange, FTX, Kraken en KuCoin respectievelijk op plek 2, 3, 4, 5 en 6.
Al deze exchanges staan niet registreerd bij DNB.
De enige registraties die ik zo snel zie staan zijn Nederlandse partijen zoals Bitvavo, Litebit en Bitonic.
Je kunt ook zelf een aanbieder van cryptodiensten controleren.
Ga ik dan overstappen of gebruik maken van Bitvavo?
Nee. Er is niks mis met Bitvavo, maar ik overweeg zelf andere exchanges. Als je je bij Bitvavo prettig voelt, kun je ze in elk geval zonder zorgen gewoon gebruiken.
Verderop in dit artikel ga ik je laten zien welke andere opties we hebben en waarom ik die liever overweeg.
Ik wil Binance blijven gebruiken, kan ik nog steeds bij mijn crypto?
Goede vraag, want wat zijn eigenlijk de mogelijke gevolgen voor de gebruikers van Binance?
DNB waarschuwt voor Binance en schrijft dat klanten van Binance een verhoogd risico lopen om betrokken te raken bij witwassen of terrorismefinanciering.
Toch is er in een ander, op dezelfde dag geplaatst artikel van DNB, te lezen dat je als klant niet illegaal bezig bent als je crypto’s koopt of een wallet hebt bij niet-geregistreerde aanbieders.
Ook schrijft DNB in dat artikel dat DNB handhavend tegen illegale dienstverleners kan optreden door bijvoorbeeld een dwangsom of boete op te leggen. Er staat dus niks specifiek over het bevriezen van crypto voor klanten of andere maatregelen dan een boete voor de exchange zelf.
Er bestaat dus een kans dat de FUD van DNB mij heeft afgeschrikt. Toch blijf ik bij mijn keuze, want er stond ook niks specifieks over het stopzetten van iDEAL of SEPA bankoverschrijvingen.
Er is tot zover geen uitgesproken reden van zowel Binance als DNB dat je je zorgen moet maken over dat je nog wel bij je crypto kan. Voorlopig lijkt het erop dat je dit gewoon kan blijven doen.
Wat gebeurt er als ik blijf traden op Binance?
Voorlopig niks. Je kunt zoals het er nu uit ziet gewoon gebruik blijven maken van de diensten die Binance levert.
DNB schrijft dat je als klant niet illegaal bezig bent. Het is enkel Binance die moet voldoen aan de regels.
Er is dus gewoon nog een aanwezige kans dat je er als gebruiker niet veel van merkt. Bovendien kun je nog steeds met SEPA bankoverschrijving je Euro’s laten uitkeren op jouw bankrekening, vrijwel direct vanaf Binance. Hoe dat moet leg ik uit in dit artikel.
Waarom je niet nu zomaar alle crypto van Binance naar Bitvavo of een andere exchange moet sturen
De grote les die we moeten halen uit dit nieuws is dat je crypto op een exchange hebben staan een risico is. Het risico om je crypto vermogen kwijt te raken.
Dat risico komt voor in meerdere vormen, zoals je in dit artikel kunt lezen.
Een exchange kan gehackt worden, een exchange kan hun private keys kwijtraken of een exchange kan er zelfs vandoor gaan met jouw crypto.
Allemaal omstandigheden die in het verleden (en best recent nog) al een keer zijn gebeurt.
Een toezichthouder, uit welk land dan ook, vormt ook daarmee ook gewoon een risico om jouw crypto (tijdelijk) kwijt te raken.
De les die we hieruit moeten halen is dan ook een simpele: zolang je niet beschikt over jouw private keys kun je gewoon alles kwijtraken. Not your keys, not your coins.
Wat is nu dan wel de beste en veiligste optie om je crypto te bewaren?
Zonder twijfel een cold wallet. Een cold wallet komt voor in meerdere vormen, zoals een paper wallet of een hardware wallet.
Mijn voorkeur gaat uit naar hardware wallets, zoals bijvoorbeeld de Ledger Nano of de Trezor.
De reden hiervoor is dat je dan meerdere (en vrijwel al jouw) crypto kan beheren met één set private keys. Dit is een stuk gebruiksvriendelijker dan dat je voor elke crypto asset die je hebt een nieuwe paper wallet moet aanmaken en alle private keys zorgvuldig moet bewaren.
De Ledger Nano is goedkoper dan de Trezor en werkt naar mijn mening prima. Ik heb op dit moment alleen TikTok video’s over de Ledger Nano, maar zal op een later moment in tijd ook artikelen schrijven over de Ledger voor op deze website. Ik heb overigens ook de Trezor besteld, maar moet nog mijn mening vormen over of het verschil in prijs het ook echt waard is. Daarover later meer.
Ik wil blijven traden, maar wel op een andere exchange, welke ga jij gebruiken?
De eerste voor de hand liggende optie is Bitvavo. Bitvavo is geregistreerd bij DNB, maar heeft wel stukken minder volume en aanbod dan andere exchanges.
Op websites zoals CoinMarketCap kun je bekijken welke exchanges het meeste volume hebben, het meest bezocht worden, welke fiat ze ondersteunen en hoeveel coins ze in hun aanbod hebben.
We kunnen dan duidelijk zien dat partijen zoals bijvoorbeeld Bittrex en Poloniex een veel groter aanbod in coins en volume hebben dan Bitvavo.
Persoonlijk gebruik ik gewoon Bittrex en Poloniex, eigenlijk omdat ik daar sinds 2017 al accounts heb.
Maar goed, eerlijk is eerlijk, je kunt vrijwel elke exchange uit deze lijst kiezen. Ik denk dat je vooral een overweging moet maken op basis van volume, aanbod en gebruiksvriendelijkheid. Dat laatste kom je alleen achter door het eens een poging te geven.
Hoe krijg ik mijn crypto van Binance op een andere exchange?
Simpel! Maak eerst een account op bijvoorbeeld Bitvavo.
Je hebt nu 2 opties, namelijk tegen zo min mogelijk transactiekosten alles overzetten of gewoon 1 op 1 alles overzetten. Ik ga je laten zien hoe het allebei kan:
- 1 op 1 alles overzetten
- Tegen zo min mogelijk transactiekosten alles overzetten
1 op 1 alles overzetten
Ga op Binance naar de crypto die je wilt versturen, door te klikken op “Wallet” rechtsboven in je scherm.
Kies vervolgens voor Fiat and Spot, ervan uitgaande dat je al je crypto op Fiat and Spot hebt staan.
Je ziet op deze pagina een tabel staan met daarin al jouw crypto tokens en coins.
Zoek de crypto je wilt overzetten van Binance naar Bitvavo.
Kies aan de rechterkant van de crypto voor “Withdraw”.
Ga nu naar Bitvavo (of de exchange waar je jouw crypto naartoe wilt sturen)
Aan de onderkant van het dashboard zie je al jouw crypto assets staan.
Vul de naam of afkorting in van de crypto die je wilt opnemen van Binance en klik op de crypto.
Je komt nu op de specifieke crypto pagina van Bitvavo, in dit voorbeeld is dat SXP.
Klik bovenin het scherm op “Deposit”.
Voltooi de KYC procedure (5 minuten) als je dit nog niet hebt gedaan.
Lees een eventuele waarschuwing aandachtig en bevestig.
Kopieer het wallet adres dat je ziet staan.
Ga terug naar Binance.
Plak het wallet adres onder “Address”.
Kies in het geval van SXP een netwerk. Voor sommige andere crypto kunnen hier andere zaken gevraagd worden. Dubbelcheck altijd of dit het geval is en of je alle juiste instellingen hebt. Verkeerde data kan ervoor zorgen dat je jouw crypto kwijtraakt. Lees ook eens “De gevaren en risico’s van crypto“.
Kies ook voor “Max” bij “Amount” als je al je crypto wilt opnemen.
Klik tot slot op de grote gele “Withdraw” knop.
Dubbel check of al je instellingen kloppen, en klik op de gele “Continue” knop.
En that’s it! Je crypto is succesvol verzonden naar Bitvavo.
Herhaal dit stappenplan voor al je crypto dat je kunt vinden onder “Fiat and Spot“.
Tegen zo min mogelijk transactiekosten alles overzetten
Er zijn een aantal cryptocurrencies die aanzienlijk weinig transactiekosten hebben. Je zou er dus voor kunnen kiezen om in plaats van alle crypto 1 op 1 over te zetten, deze eerst te verkopen en dan daarvoor één van de volgende crypto kopen:
- Nano
- XRP
- XLM
Dit heeft wel als risico dat de prijs van een bepaalde crypto tijdens het overzetten kan veranderen. Zowel jouw oorsponkelijke crypto kan in prijs veranderen, als de crypto die je gebruikt om het tegoed te sturen naar een andere exchange.
Je kunt naar mijn mening het best Nano gebruiken, omdat deze uit zichzelf geen transactiekosten hebben. Wel pakt Binance een heeeeeel klein bedrag als je uitcasht. Echt een paar cent maar als het niet minder is.
Indien Nano niet beschikbaar is zou je ook XRP of XLM kunnen gebruiken. Allebei razendsnel (net zoals Nano) en super goedkoop.
Ik wil mijn geld opnemen van Binance
Dat kan natuurlijk ook! Lees dit artikel hoe je jouw geld kan opnemen van Binance. Wil je gewoon je crypto overzetten? Lees dan de stappen hierboven.
Was dit artikel waardevol voor je?
Volg mij dan sowieso op social media. Ik post daar regelmatig relevante en actuele extra waarde omtrent crypto, forex, daytraden, mindset, ondernemen sport en online geld verdienen.
Van alle kanalen wil je Instagram absoluut niet missen.