Hoe gebruik je een hardware wallet?

Zoals je in het artikel over de verschillende soorten wallets kunt lezen adviseer ik altijd om een hardware wallet te gebruiken.

Hardware wallets zijn op dit moment simpelweg de meest veilige en tegelijkertijd gebruiksvriendelijke manier om cryptocurrency te bewaren. Je crypto bewaren op een exchange of op de website van een broker is in elk geval super gevaarlijk.

Laten we in dit artikel kijken naar de Ledger Nano X en naar de Trezor Model T.

Het is overigens mogelijk om andere varianten te kopen van zowel de Ledger als de Trezor, maar dit zijn op het moment van schrijven verouderde modellen en daarmee dus iets minder ontwikkeld, iets minder prettig om te gebruiken en dus ook gewoon minder gebruiksvriendelijk.

Om maar een voorbeeld te noemen: de Ledger Nano S (dus de voorganger van de X) heeft op de USB-stick ruimte voor maar 4 crypto apps tegelijkertijd  en de Ledger Nano X heeft ruimte voor meer dan 100 crypto apps tegelijkertijd.

Veel gestelde vragen

Laten we starten met het beantwoorden van vragen die ik veel voorbij heb zien komen in de comments van de TikTok video’s waarop ik de hardware wallets laat zien.

Kan een hardware wallet stuk gaan?

En de achterliggende vraag is dan waarschijnlijk ook vooral: en als die dan stuk gaat, kan ik dan nog bij mijn cryptocurrency?

De hardware wallet kan inderdaad, net zoals elke andere USB-stick, gewoon stuk gaan. Dit betekent echter niet dat je dan jouw crypto ook echt kwijt bent. Het is namelijk zo dat jouw crypto niet écht op de USB-stick staat. Jouw crypto staat gewoon op de blockchain.

Mocht jouw hardware wallet dus stuk gaan, dan kun je altijd jouw crypto herstellen door de zogenoemde seed phrase weer te gebruiken.

Wat gebeurt er als je jouw hardware wallet kwijt raakt?

In principe helemaal niks. Jouw hardware wallet kan namelijk beschermd worden met een pincode. Zonder deze pincode in te vullen kan niemand toegang krijgen tot jouw crypto.

Vanaf welk bedrag zou ik investeren in een hardware wallet?

Goede vraag, en ik heb er ook eventjes over nagedacht.

Ik denk dat ik tussen de €0,- en €1000,- mijn crypto gewoon lui en gemakkelijk op een exchange of website zou laten staan. Je zou met zulke bedragen ook het risico kunnen spreiden door die €1000,- te verdelen over een aantal brokers/exchanges. Mocht er één jouw crypto kwijtraken door wat voor reden dan ook, dan is er maar een deel verloren gegaan.

Vanaf de €1000,- zou ik hoe dan ook de investering van (op dit moment) €119,- maken om mijn crypto te beschermen. Ik heb flink wat crypto, maar zou €1000,- verliezen altijd zonde vinden. Die pak hem beet 12% van het totaalbedrag fluctueert vaak toch dagelijks in prijs als je in crypto zit. Dat verschil alvast incasseren door jezelf veilig te zetten is de prijs meer dan waard. Een Ledger Nano X is dan prima geschikt voor je.

Rond de €5000,- zou ik al overwegen om de Trezor Model T te halen. De wallet is ietsje duurder in prijs, op dit moment ongeveer 200 Euro, maar is de prijs meer dan waard. De reden dat ik bij bijvoorbeeld de €2000,- (gezien de Trezor ongeveer dubbel in prijs is) de Trezor nog niet zou halen, is omdat de Ledger Nano X een prima en degelijke hardware wallet is.

De Trezor Model T is extreem veilig en is het verschil in prijs meer dan waard. Ik denk dat de Trezor Model T geschikt is om een paar miljoen op veilig te stellen, iets dat je over de Ledger Nano X niet snel zal zeggen.

Ik denk dat de Ledger Nano X leuk is voor mensen die net nieuw zijn in crypto of gewoon niet zoveel erop hebben staan (lees: minder dan €5000,-). Elk hoger bedrag of serieuze crypto fans moeten gewoon geloven aan de Trezor Model T.

Kan je in een video laten zien hoe je alles op een Ledger Nano X of Trezor Model T zet?

Jahoor, verderop in het artikel staan zowel voor de Ledger Nano X als de Trezor Model T een video waarin ik de hardware wallets uitpak en ook een video hoe ik ze in gebruik neem. Ik vind zelf de video over de Trezor Model T het leukst.

Kun je staken op een hardware wallet?

Yes! Met de Ledger Nano X en de Trezor Model T kun je inderdaad staken. Ik heb daar al een TikTok video over, maar zal er ook een YouTube video over maken.

Kan je direct aan- en verkopen doen op een hardware wallet?

Ja, dat is zeker mogelijk, alleen ik zou het niet adviseren. In deze video kun je zien hoe dat in z’n werk gaat:

TLDW; het is simpelweg gewoon beter en goedkoper om via een exchange je aan- en verkopen te doen.

Ik zou dit per situatie even aftasten om te kijken wat je transactiekosten zijn om een crypto naar de exchange te sturen t.o.v. dit via de wallet te regelen.

Kun je op de hardware wallets swappen / converten naar Tether (of andere crypto)?

Ja, dat kan ook. Maar daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde antwoord als hierboven. Het is bijna altijd voordeliger om te swappen via een exchange dan dat het is om dat via een tussenpartij op de wallet te doen.

Ook dit zou ik per situatie even aftasten om te kijken wat je transactiekosten zijn om een crypto naar de exchange te sturen t.o.v. dit via de wallet te regelen.

Zijn hardware wallets ook te gebruiken met een Macbook?

De Ledger Nano X app “Ledger Live” is te gebruiken met Windows, Mac en zelfs Linux. Ook is het te gebruiken met je mobiel, voor zowel Android als iOS.

De Trezor Model T app “Trezor Suite” is ook te gebruiken met Windows, Mac en Linux. Voor de Trezor is er ook een web app beschikbaar, dus je zou ook gewoon via je browser Trezor Suite kunnen gebruiken.

Kun je elke crypto op de hardware wallet zetten?

Nouja, je zet ze niet echt “op” de hardware wallet, maar alsnog nee. Niet alle crypto kun je beheren via je hardware wallet.

Het is namelijk zo dat ze allebei een aantal coins wel en niet ondersteunen.

De Trezor Model T ondersteunt op dit moment deze 1649 tokens en coins (en in de video later in dit artikel zie je dat eigenlijk alle ERC20 tokens worden ondersteunt als het gaat om bewaren).

Je moet bij het overzicht van de Trezor Model T kijken naar de kolom met het vinkje onder “Trezor Model T”.

De Ledger Nano X ondersteunt op dit moment deze 1800 tokens en coins.

Je moet bij het overzicht van de Ledger Nano X kijken naar de kolom met een vinkje onder “Send/Receive”.

Is het veilig om mijn crypto te bewaren op een wallet zoals MetaMask?

Ja en nee. Als je het zo “standaard” zou gebruiken, dan is het risico om gehackt te worden groter. Je kunt dit risico verminderen door bijvoorbeeld de Trezor Model T te gebruiken in combinatie met MetaMask, dat kan namelijk gewoon! Als je MetaMask op die manier zou gebruiken vind ik MetaMask wel veilig.

Is de Trezor Model T groter dan de Ledger Nano X?

Haha, leuke vraag. Hier een foto met aansteker voor je beeldvorming. Formaat is ongeveer hetzelfde, maar de Trezor Model T werkt veel prettiger door het touch screen. Die is dan ook met één hand te bedienen en de Ledger Nano X werkt gewoon net niet prettig.

Hoe gebruik je de Ledger Nano X?

Nadat je de Ledger Nano X hebt besteld en deze thuis hebt ontvangen, kun je naar de website van Ledger gaan om te starten.

Check deze video om te zien hoe de verpakking eruit ziet en wat er allemaal met de Ledger wordt meegeleverd.

Na het uitpakken kun je 4 stappen volgen waarvan de eerste stap het downloaden van de “Ledger Live app” is.

Vervolgens zal je de Ledger Nano X aan moeten zetten door de 2 knoppen ingedrukt te houden. Als de Ledger Nano X aan staat kun je kiezen voor “Set up as new device”.

Je kunt dan een pincode kiezen van 4 tot hooguit 8 cijfers.

Schrijf vervolgens op één van de meegeleverde blaadjes jouw 24 woorden op. Deze 24 woorden zijn extreem, maar dan ook echt extreem belangrijk. Bewaar ze veilig op een plek waar niemand bij kan. Je mag deze 24 woorden nooit, maar dan ook echt nooit kwijtraken of delen met anderen. Maak dus ook geen foto of andere digitale kopie van jouw 24 woorden. De meest voorkomende manier van hoe mensen hun crypto kwijtraken komt doordat hackers toegang krijgen tot hun foto’s, telefoon of computer en daar de “backup” vinden van de 24 woorden.

En that’s it really! Je kunt nu accounts aanmaken op de Ledger voor de crypto die je erop wilt bewaren.

Bekijk deze video om te zien hoe ik de Ledger in gebruik neem.

Hoe gebruik je de Trezor Model T?

Wauw, wat een hardware wallet. Ik had voordat ik begon met het schrijven van dit artikel enkel nog de Ledger Nano X in gebruik genomen. In mijn belevenis en gedachten was de Ledger ruim voldoende om je crypto veilig te stellen, maar de Trezor Model T bewijst dat het altijd beter en veiliger kan.

Bekijk hier de video om te zien hoe de verpakking van de Trezor Model T eruit ziet en wat er allemaal bij wordt meegeleverd.

Om te starten met de Trezor Model T moet je eigenlijk net zoals de Ledger eerst naar hun website gaan om de “Trezor Suite” app te downloaden.

Vervolgens kun je in deze video bekijken hoe eenvoudig en leuk het is om de Trezor Model T te gebruiken.

Was dit artikel waardevol voor je?

Volg mij dan sowieso op social media. Ik post daar regelmatig relevante en actuele extra waarde omtrent crypto, forex, daytraden, mindset, ondernemen sport en online geld verdienen.

Van alle kanalen wil je Instagram absoluut niet missen.

Meer lezen

Gratis content

Instagram wil je absoluut niet missen.

Bitkoning

Mijn naam is Mike Hoogland ik ben al sinds 2013 erg actief betrokken in de wereld van cryptocurrency, blockchain, web3, nfts en de metaverse. Ik heb een gratis crypto cursus voor beginners ontwikkeld waarin ik mensen leer over crypto. Ik heb ook samen met een collega een 40+ uur durende opleiding ontwikkeld voor daytraders en cryptofans die online hun geld willen verdienen.

Laat een reactie achter