De cryptomarkt analyseren en begrijpen

Deze video is afkomstig uit de gratis crypto cursus voor beginners. Deze crypto cursus was de allereerste videocursus van Bitkoning ooit. Als je de gehele crypto cursus voor beginners gratis wilt bekijken, dan kan dat in onze leeromgeving. De crypto cursus voor beginners duurt in totaal ongeveer zo’n 4 uur en is ondertussen vernieuwd en verbeterd naar de welbekende Bitkoning Masterclass van ruim 40+ uur (!!). In de Bitkoning Masterclass leer je niet alleen puur over crypto, maar ook hoe je kan daytraden, technische analyse kunt doen, forex en nog veel en veel meer. Je kunt ook de Bitkoning Masterclass gratis uitproberen.

Wat is CoinMarketCap en waarom gebruiken we het?

CoinMarketCap is een van de meest populaire websites voor het bijhouden van de actuele waardering en prestaties van cryptocurrencies. Het is een platform dat een overzicht biedt van meer dan 7.000 digitale valuta, inclusief Bitcoin, Ethereum en vele andere altcoins. De reden waarom veel crypto-handelaren en investeerders CoinMarketCap gebruiken, is omdat het een eenvoudige manier is om snel en efficiënt marktinformatie op te vragen.

Met behulp van CoinMarketCap kun je de huidige prijs van een bepaalde cryptocurrency zien, evenals andere belangrijke gegevens zoals marketcap, circulating supply, volume en meer. Dit is belangrijk om te weten, omdat het een indicatie is van de marktgrootte en de vraag naar een specifieke munteenheid. Bovendien kun je de prestaties van verschillende cryptocurrencies vergelijken en zo beslissen welke het beste bij je investeringsdoelen past.

CoinMarketCap wordt ook regelmatig gebruikt door beleggers die op zoek zijn naar nieuwe investeringsmogelijkheden in de crypto-ruimte. Het biedt een overzicht van de meest recente trends en ontwikkelingen in de industrie, wat beleggers in staat stelt om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en projecten.

Het gebruik van CoinMarketCap is echter niet zonder beperkingen. Het is belangrijk om te realiseren dat de gegevens op de website niet altijd 100% nauwkeurig zijn, aangezien het platform afhankelijk is van derde partijen voor de informatie. Bovendien kun je op CoinMarketCap geen inzicht krijgen in de fundamentele waardering van een bepaalde cryptocurrency. Daarom is het belangrijk om altijd zorgvuldig onderzoek te doen voordat je investeert.

Ondanks deze beperkingen blijft CoinMarketCap een waardevol hulpmiddel voor crypto-investeerders en handelaren. Het biedt een uitgebreid overzicht van de crypto-markt en helpt bij het maken van geïnformeerde beslissingen.

Voordelen van traden in Bitcoin in plaats van Euro

Handelen in Bitcoin in plaats van Euro biedt verschillende voordelen. Ten eerste is Bitcoin een decentrale munteenheid, wat betekent dat het niet wordt gecontroleerd door overheden of financiële instellingen. Dit maakt het minder kwetsbaar voor politieke of economische onzekerheid en betekent dat je in staat bent om snel en gemakkelijk geld over de hele wereld te versturen, zonder de noodzaak van een tussenpersoon.

Ten tweede is Bitcoin een volatiele munteenheid, wat betekent dat de prijs ervan snel kan stijgen of dalen. Dit biedt handelaren de mogelijkheid om te profiteren van deze bewegingen en hun portefeuille waardevoller te maken. Bovendien biedt Bitcoin meer privacy dan traditionele valuta, omdat het niet is gekoppeld aan persoonlijke gegevens en transacties anoniem kunnen worden verricht.

Ten derde is Bitcoin het grootste en meest bekende cryptocurrency-project, wat betekent dat het gemakkelijker is om te handelen en te verhandelen dan minder bekende altcoins. Bovendien is het netwerk van Bitcoin stabiel en betrouwbaar, wat betekent dat het minder kwetsbaar is voor technische problemen en hackaanvallen.

Een nadeel van handelen in Bitcoin in plaats van Euro is echter dat het nog steeds niet algemeen aanvaard wordt als betaalmiddel. Hierdoor kun je beperkt zijn in de plaatsen waar je het kunt gebruiken en kun je extra kosten moeten betalen voor de conversie naar traditionele valuta. Bovendien is de waarde van Bitcoin volatiel, wat betekent dat de waarde ervan snel kan veranderen, wat het risico op verliezen verhoogt.

Ondanks deze nadelen biedt handelen in Bitcoin in plaats van Euro nog steeds voordelen voor degenen die geïnteresseerd zijn in crypto-investeeringen. Het is echter belangrijk om zorgvuldig te overwegen en te onderzoeken voordat je besluit om in deze munteenheid te investeren.

Wat is Marketcap?

Marketcap, kort voor “market capitalization”, is een maatstaf voor de totale waarde van een bepaalde cryptocurrency. Het wordt berekend door het aantal uitgegeven tokens van een project te vermenigvuldigen met de huidige prijs van één token. De marketcap geeft een indicatie van hoeveel geld in een bepaalde cryptocurrency is geïnvesteerd en hoe groot het project is in vergelijking met andere cryptocurrencies.

Marketcap is een belangrijke indicator voor beleggers en handelaren, omdat het hen in staat stelt om de grootte en de potentiële waarde van een project te evalueren. Een hoge marketcap suggereert dat een project waardevol en betrouwbaar is en dat er veel geld in is geïnvesteerd. Een lage marketcap kan daarentegen een teken zijn van een kleiner of minder waardevol project.

Het is echter belangrijk om op te merken dat marketcap niet altijd een nauwkeurige indicatie is van de waarde of het potentieel van een project. Sommige projecten kunnen bijvoorbeeld een gemanipuleerde marketcap hebben, wat betekent dat de prijs van hun token op kunstmatige wijze wordt beïnvloed. Het is daarom belangrijk om marketcap in samenhang met andere factoren, zoals het team achter het project, de technologie en de toepassingen, te bekijken.

In het algemeen biedt marketcap een nuttige maatstaf voor de grootte en waarde van een cryptocurrency-project, maar het is belangrijk om het met voorzichtigheid te benaderen en te onderzoeken voordat je een beslissing maakt over een investering.

Wat is circulating supply?

Circulating supply is het aantal tokens van een bepaalde cryptocurrency dat momenteel in omloop is en beschikbaar is voor het publiek. Het omvat het aantal tokens dat in handen is van beleggers en handelaren, maar uitsluit tokens die zijn gereserveerd voor ontwikkeling, teamleden of overige bedrijfsdoeleinden.

Circulating supply is belangrijk omdat het een indicatie geeft van hoeveel van een bepaalde cryptocurrency er beschikbaar is voor handel en investering. Een hogere circulating supply suggereert dat er meer tokens beschikbaar zijn, waardoor de vraag en het aanbod beter in evenwicht kunnen zijn. Een lagere circulating supply kan echter leiden tot een grotere volatiliteit en prijsschommelingen, omdat er minder tokens beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen.

Het is belangrijk om te onthouden dat circulating supply niet hetzelfde is als de totale supply, die het totale aantal uitgegeven tokens omvat, inclusief de tokens die zijn gereserveerd voor ontwikkeling en teamleden. Totale supply kan een belangrijke factor zijn bij het bepalen van de potentiële groei en waarde van een cryptocurrency-project, maar circulating supply geeft een duidelijker beeld van het aantal tokens dat beschikbaar is voor handel en investering.

In het algemeen is circulating supply een belangrijke indicatie voor beleggers en handelaren om de beschikbaarheid en potentiële vraag van een bepaalde cryptocurrency te evalueren. Het is echter belangrijk om het in samenhang met andere factoren, zoals de marketcap en de technologie, te bekijken om een meer gedetailleerd beeld te krijgen van de waarde en het potentieel van een project.

Wat is volume in crypto?

Volume in crypto verwijst naar de hoeveelheid tokens of munten die op een bepaalde tijd en op een bepaalde markt worden verhandeld. Het is een belangrijke maatstaf voor de activiteit en populariteit van een bepaalde cryptocurrency, en kan helpen bij het bepalen van de liquiditeit en de vraag naar de munteenheid.

Een hoog volume suggereert dat er veel activiteit is op de markt en dat er veel handelaren en beleggers zijn die betrokken zijn bij de cryptocurrency. Dit kan leiden tot een grotere stabiliteit en minder volatiliteit in de prijzen, omdat er meer tokens beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen. Een lager volume kan echter leiden tot grotere prijsschommelingen, omdat er minder tokens beschikbaar zijn om aan de vraag te voldoen.

Het is belangrijk om te onthouden dat volume soms kan worden beïnvloed door market manipulation en “wash trading”, waarbij handelaren fictieve transacties uitvoeren om de activiteit en het volume op de markt te verhogen. Dit is waarom het belangrijk is om volume in samenhang met andere indicatoren, zoals marketcap en circulating supply, te bekijken om een meer nauwkeurige analyse te krijgen van de activiteit en het potentieel van een bepaalde cryptocurrency.

In het algemeen is volume een belangrijke maatstaf voor de activiteit en de liquiditeit van een cryptocurrency, en is het een belangrijk onderdeel van de analyse voor handelaren en beleggers. Het is echter belangrijk om het in samenhang met andere factoren, zoals marketcap en circulating supply, te bekijken om een meer gedetailleerd beeld te krijgen van de waarde en het potentieel van een project.

Wat is Bitcoin Dominance?

De Bitcoin Dominance is een maatstaf die de hoeveelheid marktaandeel van de Bitcoin in de cryptocurrency markt aangeeft. Het is uitgedrukt als een percentage en is gebaseerd op de marketcap van Bitcoin in verhouding tot de totale marketcap van alle cryptocurrencies.

De Bitcoin Dominance is een belangrijke indicator voor de algehele richting van de cryptocurrency markt. Een stijging van de Bitcoin Dominance suggereert dat de markt zich richt op Bitcoin en vertrouwt op de grootste en meest geaccepteerde cryptocurrency. Een daling van de Bitcoin Dominance, aan de andere kant, suggereert dat er grotere belangstelling is voor alternatieve cryptocurrencies en dat beleggers waarschijnlijk hun portefeuilles diversifiëren.

Het is belangrijk om te onthouden dat de Bitcoin Dominance niet noodzakelijk de prestaties van andere cryptocurrencies weerspiegelt. Sommige alternatieve cryptocurrencies kunnen nog steeds sterk presteren, zelfs als de Bitcoin Dominance daalt. Het is daarom belangrijk om de Bitcoin Dominance in samenhang met andere indicatoren, zoals de prestaties van specifieke cryptocurrencies en de algemene trend op de markt, te bekijken.

In het algemeen is de Bitcoin Dominance een belangrijke indicator voor de richting en de focus van de cryptocurrency markt. Het biedt handelaren en beleggers een overzicht van de dominantie van Bitcoin en de belangstelling voor alternatieve cryptocurrencies. Het is echter belangrijk om de Bitcoin Dominance in samenhang met andere factoren, zoals de prestaties van specifieke cryptocurrencies, te bekijken om een meer gedetailleerd beeld te krijgen van de markt.

Waarom is Bitcoin voorlopig de nummer één crypto?

Bitcoin is de oudste en grootste cryptocurrency en heeft sinds zijn oprichting in 2009 bewezen een gevestigde en betrouwbare speler te zijn in de markt. Dit is deels te danken aan het feit dat Bitcoin een gedecentraliseerd netwerk is zonder centrale autoriteit, wat het netwerk transparant en veilig maakt. Bovendien is Bitcoin het eerste bekende geval van een cryptocurrency en heeft het als zodanig veel vertrouwen en aandacht gegenereerd.

Daarnaast is Bitcoin het meest widely accepted en gebruikt als betaalmiddel in vergelijking met andere cryptocurrencies. Veel bedrijven en diensten, waaronder grote online handelsplatforms en bekende retailers, accepteren Bitcoin als betaalmiddel en de acceptatie groeit steeds verder. Dit maakt Bitcoin nog steeds de meest toegankelijke en praktische cryptocurrency voor veel gebruikers.

Verder heeft Bitcoin een beperkte circulerende aanbod van 21 miljoen coins, waardoor het een zekere mate van schaarste en waardevastheid biedt. Dit is in tegenstelling tot traditionele valuta’s, die door centrale banken op elk moment bijkunnen worden gedrukt.

Tot slot speelt het netwerk-effect een belangrijke rol in de dominantie van Bitcoin. Hoe meer mensen en bedrijven Bitcoin gebruiken en accepteren, hoe groter het netwerk wordt en hoe meer waardevol het wordt. Hierdoor blijft Bitcoin voorlopig de nummer één cryptocurrency en is het waarschijnlijk dat het ook in de toekomst deze positie zal behouden.

In het kort: de combinatie van de geschiedenis, de acceptatie, de schaarste en het netwerk-effect zorgen ervoor dat Bitcoin voorlopig de nummer één cryptocurrency blijft.

Wat is Utility in crypto en waarom is dat belangrijk?

Utility in crypto verwijst naar de bruikbaarheid en praktische waarde van een cryptocurrency. Dit is belangrijk omdat het bepaalt of een cryptocurrency meer dan alleen een financiële belegging is en of het in de praktijk nuttig is voor gebruikers.

Een cryptocurrency met hoge utility biedt bijvoorbeeld mogelijkheden voor snelle en goedkope betalingen, privacy, smart contracts en decentrale toepassingen. Dit maakt de cryptocurrency aantrekkelijk voor zowel individuele gebruikers als bedrijven en bevordert de acceptatie en adoptie.

Bovendien is utility een belangrijke factor voor de waardevastheid en groei van een cryptocurrency. Als een cryptocurrency praktische waarde biedt, is het waarschijnlijker dat gebruikers het blijven gebruiken en waarderen, waardoor de vraag en daarmee de waarde ervan stijgen.

Een cryptocurrency zonder utility daarentegen, biedt alleen financiële waarde en is waarschijnlijk meer afhankelijk van speculatie en marktcondities. Dit maakt deze cryptocurrencies minder waardevast en onvoorspelbaar op lange termijn.

In het kort: utility in crypto is belangrijk omdat het bepaalt of een cryptocurrency nuttig is voor gebruikers en daarmee de acceptatie en waardevastheid bevordert.

Welke zogenoemde Ethereum Killer projecten zijn er?

Er zijn diverse projecten die als “Ethereum killers” worden beschouwd, omdat ze beweren betere oplossingen te bieden voor de uitdagingen en beperkingen van Ethereum. Hieronder vind je enkele van de meest populaire “Ethereum killer” projecten:

  1. Binance Smart Chain (BSC) – BSC is een snelle, goedkope en efficiënte blockchain die is ontwikkeld door Binance en specifiek is ontworpen om decentralisatie-toepassingen aan te bieden.
  2. Polygon (vroeger bekend als Matic Network) – Polygon is een Ethereum-gebaseerde blockchain die de beperkingen van Ethereum wil aanpakken door een hogere transactiesnelheid en lagere kosten aan te bieden.
  3. Solana – Solana is een hoge prestatie blockchain die beweert transacties te verwerken met een snelheid van 65.000 transacties per seconde.
  4. Cardano – Cardano is een blockchain die is ontwikkeld met het oog op een hogere efficiëntie, beveiliging en duurzaamheid. Het beweert ook mogelijkheden te bieden voor smart contracts en decentrale toepassingen.

Deze projecten zijn nog steeds in ontwikkeling en het is nog onduidelijk welk project uiteindelijk als “Ethereum killer” zal blijken te zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat elk project unieke kenmerken en voordelen heeft en dat elk project op zijn eigen manier bijdraagt aan de groei en evolutie van de crypto-industrie.

Wat is een ticker in crypto?

Een ticker is een korte afkorting die wordt gebruikt om een specifieke cryptocurrency aan te duiden. Een ticker bestaat meestal uit vier letters en wordt gebruikt in de cryptocurrency-markt, net zoals een aandelenticker wordt gebruikt in de traditionele aandelenmarkt.

De ticker is bedoeld om een snelle en eenvoudige manier te bieden om een specifieke cryptocurrency te identificeren, en wordt vaak gebruikt op beurzen, portefeuille-apps en marktonderzoeksplatformen. Bijvoorbeeld, de ticker voor Bitcoin is “BTC”, terwijl de ticker voor Ethereum “ETH” is.

De ticker is ook belangrijk voor de beurskoers van de cryptocurrency. Als je wil weten hoeveel een bepaalde cryptocurrency waard is, kun je de koers voor die ticker op een cryptocurrency-beurs bekijken.

Bovendien kun je de prestaties van een bepaalde cryptocurrency volgen door de koers van de bijbehorende ticker te volgen. De koers van een cryptocurrency kan fluctueren op basis van verschillende factoren, zoals vraag en aanbod, nieuws en regelgeving.

Wat is de max supply van een coin?

De max supply van een coin is de maximaal beschikbare hoeveelheid van een bepaalde cryptocurrency die ooit in omloop zal zijn. Dit betekent dat er een limiet is op het aantal munten dat gedolven, uitgegeven of op een andere manier in omloop gebracht kan worden.

Dit is een belangrijk concept in de cryptocurrency-markt, aangezien het bepaalt hoe waardevol een munteenheid is en hoe makkelijk het beschikbaar is. Bijvoorbeeld, als er maar 21 miljoen Bitcoins zijn en 18 miljoen hiervan zijn al gedolven, dan is er slechts een beperkt aantal Bitcoins beschikbaar voor handel en belegging.

De max supply kan variëren van cryptocurrency tot cryptocurrency. Sommige munten hebben een beperkte max supply, terwijl andere een oneindige max supply hebben. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de max supply van een bepaalde cryptocurrency voordat je hierin belegt, aangezien dit invloed kan hebben op de waardevolheid en beschikbaarheid van de munteenheid in de toekomst.

Bovendien is het ook belangrijk om te weten dat de max supply soms gewijzigd kan worden, afhankelijk van de ontwikkelingen in de cryptocurrency-markt. Het is daarom aan te raden om regelmatig de max supply van de cryptocurrency die je volgt te controleren en op de hoogte te blijven van eventuele wijzigingen.

Het verschil tussen een coin en een token

Het verschil tussen een coin en een token is misschien wel één van de meest verwarrende onderwerpen in de wereld van crypto. Maar als je het begrijpt, is het niet zo moeilijk.

Een coin is in essentie een zelfstandig blockchain-systeem met zijn eigen token. De meest populaire voorbeelden hiervan zijn Bitcoin en Ethereum. Deze coins zijn hun eigen blockchain-netwerken en hebben geen afhankelijkheid van andere blockchain-systemen.

Een token daarentegen, is een digitale asset die op een bestaande blockchain is gebouwd. Dit betekent dat deze tokens afhankelijk zijn van een ander blockchain-systeem en dus niet op een eigen blockchain werken. Veel tokens worden gebruikt voor specifieke doeleinden, zoals het uitgeven van digitale aandelen, het uitvoeren van smart contracts of het vertegenwoordigen van bezittingen in een virtuele wereld.

Als je denkt aan het verschil tussen een munt en een token als het verschil tussen een zelfstandig huis en een huurwoning, begrijp je het wellicht beter. Een zelfstandig huis is vergelijkbaar met een coin, omdat het zijn eigen identiteit en infrastructuur heeft. Een huurwoning daarentegen, is vergelijkbaar met een token, omdat deze afhankelijk is van een groter geheel.

In de wereld van crypto is het belangrijk om te weten wat je koopt, of het nu een coin of een token is. Dit zal helpen om beter begrip te hebben van de waarde en mogelijkheden van je bezit.

Was dit artikel waardevol voor je?

Volg mij dan sowieso op social media. Ik post daar regelmatig relevante en actuele extra waarde omtrent crypto, forex, daytraden, mindset, ondernemen sport en online geld verdienen.

Van alle kanalen wil je Instagram absoluut niet missen.

Meer lezen

Gratis content

Instagram wil je absoluut niet missen.

Bitkoning

Mijn naam is Mike Hoogland ik ben al sinds 2013 erg actief betrokken in de wereld van cryptocurrency, blockchain, web3, nfts en de metaverse. Ik heb een gratis crypto cursus voor beginners ontwikkeld waarin ik mensen leer over crypto. Ik heb ook samen met een collega een 40+ uur durende opleiding ontwikkeld voor daytraders en cryptofans die online hun geld willen verdienen.

Laat een reactie achter